23 listopada 2017r.

Cukiernikiem może zostać także chłopak

     Uczniowie z kursu: cukiernik III stopnia (branżowa szkoła I stopnia), zaprezentowali swoje umiejętności zawodowe przygotowując rogaliki z masą serową. Wykonali wszystkie czynności, jakie przewiduje proces technologiczny: przygotowanie surowców, półproduktów, formowanie, wypiek, wykańczanie i nawet dystrybucja wyrobów gotowych.
     Cukiernicy wykazali się doskonałą organizacją pracy, zdolnościami manualnymi, znajomością receptur i technologii cukierniczej. Na uwagę zasługuje jakość przygotowanego ciasta drożdżowego: było delikatne, puszyste i miękkie. Ciekawostką dla laików może być fakt, że fermentacja ciasta prowadzona była w warunkach chłodniczych, a przecież większość z nas wie, że ciasto drożdżowe powinno garować w cieple. Okazuje się, że cukiernicy mają swoje sekrety zawodowe, które czasami zdradzają. Bogate wyposażenie techniczne naszej pracowni kulinarnej, umożliwiło profesjonalne wykonanie ciasta i masy serowej, oraz wypiek i wykańczanie wyrobów.
     Cudowny aromat świeżego ciasta drożdżowego umilał wszystkim czwartowe popołudnie w szkole, szczęśliwcy zostali zaproszeni do degustacji.
     Gratulujemy cukiernikom wysokich umiejętności zawodowych i życzymy powodzenia na egzaminie zawodowym.






Mosina - Zespół Szkół - Liceum Ogólnokształcące, Technikum, Szkoła Zawodowa - Zapoznaj się z wydarzeniami w bieżącym roku szkolnym





Zespół Szkół im. Adama Wodziczki w Mosinie

62-050 Mosina, ul. Topolowa 2, tel. 61-81-32-922, e-mail: zsmosina @powiat.poznan.pl

Witrynę redaguje: Paweł Zawieja