|
23 listopada 2017r.
Cukiernikiem może zostać także chłopak
Uczniowie z kursu: cukiernik III stopnia (branżowa szkoła I stopnia), zaprezentowali swoje umiejętności zawodowe przygotowując rogaliki z masą serową. Wykonali wszystkie czynności, jakie przewiduje proces technologiczny: przygotowanie surowców, półproduktów, formowanie, wypiek, wykańczanie i nawet dystrybucja wyrobów gotowych.
Cukiernicy wykazali się doskonałą organizacją pracy, zdolnościami manualnymi, znajomością receptur i technologii cukierniczej. Na uwagę zasługuje jakość przygotowanego ciasta drożdżowego: było delikatne, puszyste i miękkie. Ciekawostką dla laików może być fakt, że fermentacja ciasta prowadzona była w warunkach chłodniczych, a przecież większość z nas wie, że ciasto drożdżowe powinno garować w cieple. Okazuje się, że cukiernicy mają swoje sekrety zawodowe, które czasami zdradzają. Bogate wyposażenie techniczne naszej pracowni kulinarnej, umożliwiło profesjonalne wykonanie ciasta i masy serowej, oraz wypiek i wykańczanie wyrobów.
Cudowny aromat świeżego ciasta drożdżowego umilał wszystkim czwartowe popołudnie w szkole, szczęśliwcy zostali zaproszeni do degustacji.
Gratulujemy cukiernikom wysokich umiejętności zawodowych i życzymy powodzenia na egzaminie zawodowym.
|
|